Zona Paraclis

         Situată pe dealul Paraclis, zona cuprinde obiective turistice care scop în evidență importantă economică, dar și culturală a zonei comunei Cotnari din cele mai vechi timpuri. Astfel, turiști vor observa înt-un cadru de poveste, înconjurate de slăvitele vii, aspecte arhitecturale ale castului construit în secolul XX, dar și cele ale actualei bisericii construite în secolul XXI.

Castelul cu campanilă  

Se află pe Dealul Paraclis și a fost început de "Asociația viticultorilor din podgorie" din dorința de a realiza un mic domeniu regal aici, deoarece Carol al II-lea deținea, în perioada 1937-1940, 15 Ha de vie la Cotnari. Castelul a fost terminat în perioada postbelică, respectând planurile iniţiale. Din holul imens, porneşte o scară interioară; aceasta duce la o platformă care asigură accesul în camere, o parte dintre acestea având ieşire prin balconaşe. La exterior, în partea stângă, se află o terasă. În parcul care înconjoară castelul se aflau sculpturi din lemn realizate de studenți ai Institutului de Arte Plastice din Iaşi în timpul unei tabere de vară, înaintea anului 1989.

Biserica de la Dealul Paraclis
Tot la Cotnari, în anul 1836, monahul Grigorie Radu a ctitorit Paraclisul "Sfinții Părinții loachim şi Ana", situată în mijlocul viilor de pe Cotnari-deal, vii pe care le-a donat Mănăstirii Neamţ. După 1863, aceste vii au trecut în proprietatea statului. Acum, acest paraclis nu mai există, însă se păstrează denumirea ,,La Paraclis" sau ,,Dealul Paraclis", unde se află castelul. Astăzi, în locul acestei bisericuțe s-a ridicat o biserică care este în curs de finalizare și urmează a fi sfințită.


Plaiuri cotnărene
Locul unde istoria, vinul și oamenii buni se întâlnesc!
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți