Podul lui Ștefan cel Mare

              O altă atracție importantă este "Podul domnesc al lui Ştefan cel Mare Podul" carea suferit de-a lungul vremii, numeroase reparații, dar autoritățile s-au străduit să nu schimbe structura sa originală. Podul este atestat documentar abia într-un document din anul 1680. A fost construit din piatră de râu cioplită, cu patru bolți, măsurând 42 m. 

           La restaurarea din 1847, în locul balustradei care fusese inițial construită din lespezi de piatră legate între ele cu fier nituit cu plumb, s-au pus blocuri de piatră, pe două dintre ele dăltuindu-se următoarea inscripție (care astăzi nu mai există): "Acest pod fondat de prefericitul domn Ştefan cel Mare s-au înoitu la anul 1847, din porunca prea înălțatului domn Mihail Grigori Sturza voievod, subt îngrijirea ministrului din lăuntru, logofătul Iordache, cu cheltuiala bănească a statului".

               

             Podul a rezistat încă mulți ani aşa cum a fost restaurat, apoi nu s-a mai îngrijit nimeni de el. Apele au îngropat picioarele în aluvuni, partea carosabilă s-a uzat, circulându-se apoi direct pe pietrele de boltă şi care rezistă şi astăzi numai datorită extraordinarei solidități a construcției originale. Podul a deservit drumul județean dintre Paşcani şi Cotnari, până în 1985, de când, peste acelaşi pârâu, Cârjoaia, s-a dat în folosință un pod de beton, aflat cu 15 m în aval.

Plaiuri cotnărene
Locul unde istoria, vinul și oamenii buni se întâlnesc!
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți