Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

                  Biserica "domnească", cu hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva", amintește de presupusa curte domnească în jurul căreia a existat târgul Cotnari şi care, conform tradiției, a fost construită de Ştefan cel Mare. Denumirea de "domnească" o găsim încă din secolul al XVII-lea.  În biserică au mai fost găsite şi două pietre funerare din același secol, parțial deteriorate, care probabil s-au aflat pe mormintele unor persoane care au contribuit la aceste lucrări. 

             Sinodicul bisericii întocmit la anul 1874, de către paroh şi consiliul parohial, cuprinde următoarele date asupra fondării acestei biserici: "Biserica din satul Cotnari s-au fondat la anul 1491, de piatră, iar la anul 1493 s-au finit când s-au şi sfințit. Biserica s-au fondat şi împodobit cu icoane, iconostase şi capiteazmă, veşminte, cărți şi alte obiecte necesare bisericii de prefericiții ctitori, Stefan Voievod cel Mare, care i-au dat mai multe argintării".

           Biserica se remarcă prin arhitectura simplă şi sărăcia motivelor decorative, fiind una dintre cele mai modeste construcţii de acest gen ale arhitecturii medievale româneşti. Biserica "Cuvioasa Parascheva" din Cotnari a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iaşi din anul 2015, ca parte a Ansamblului medieval "Curtea Domnească" din Cotnari. 

Plaiuri cotnărene
Locul unde istoria, vinul și oamenii buni se întâlnesc!
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți